Sinds 2018 ben ik werkzaam als vrijwillig fotograaf voor Vluchtingenwerk Noord Nederland. De verhalen maak ik samen met Margriet Oostra (tekstschrijver) en zijn te vinden op de website van vluchtelingenwerk.

#jaarvandevrijwilliger
De verschillende deelnemers vertellen wat ze doen voor VluchtelingenWerk en waarom, wat ze beweegt. Ook spreekt iemand uit wat algemeen gedeeld wordt: het gaat natuurlijk om de mensen die hebben moeten vluchten, daar doen ze het allemaal voor. 

 

Lees meer

Drie sterren
Majdoleen, Mohammed en Hassan uit Syrië zijn allemaal ongeveer drie jaar in Nederland. Met hun docente Sasha vertellen ze over de taallessen bij Vluchtelingenwerk. De sfeer is ontspannen en er wordt veel gelachen. Het is geen lesdag, maar zo'n gesprek is automatisch een oefening; spreken vinden ze het moeilijkste onderdeel.

 

Lees meer

Alles achterlaten... dat was niet onze keuze.
We vinden het belangrijk voor onze kinderen dat zij veilig kunnen opgroeien. Wij zijn alles kwijt, maar andere mensen hebben het nog moeilijker. Wij hadden tenminste de kans om te reizen en om iets nieuws op te bouwen. Met ons diploma kunnen wij hier niet hetzelfde werk krijgen. Dat duurt heel lang, je moet de taal goed spreken en verstaan. Ook Nederlanders vinden niet altijd werk hebben we begrepen. Dus bedachten we direct iets anders toen we hier gingen leven.

 

Lees meer

 

 

Een nieuwe start 
Allert van der Hoeven begeleidt asielzoekers die teruggaan naar hun land van herkomst, met hulp van de partnerorganisatie ter plaatse. ΅Het voelt goed als je mensen kunt helpen om vanuit een moeilijke situatie een nieuwe start te maken.”

 

Lees meer

Project ervaringsdeskundige
Dit project richt zich specifiek op nieuwkomers die via een doorverwijzing in aanmerking komen voor een WMO-indicering. Het is de uitdaging om deze nieuwkomers een breed vangnet te bieden waarin ze via groepstrainingen en één op één gesprekken met ervaringsdeskundige nieuwkomers vaardigheden ontwikkelen zodat ze het vertrouwen krijgen om zelf stappen te zetten en hun weg te vinden in de Nederlandse samenleving.

 

Lees meer

Nieuw: taal en werk
De groep bestaat op dit moment uit negen cursisten, die in twee groepen les krijgen op hun eigen niveau. Wat de deelnemers met elkaar gemeen hebben, is dat ze erg gretig zijn om snel goed Nederlands te leren en aan de slag te gaan. Om zulke gemotiveerde nieuwkomers te stimuleren heeft VluchtelingenWerk deze cursus opgezet.

 

Lees meer

Je talen spreken
In vier landen – Irak, Iran, Syrië en Turkije –  wonen Koerden, die verschillende dialecten spreken. Het dialect van mijn moeder spraken we thuis en het dialect van mijn vader spraken we met zijn familie. Mijn ouders stimuleerden dat we naast Nederlands ook Koerdisch spraken. Voor een kind is meertaligheid  een verrijking. Als cliënten hier in Nederland merken dat ik hun taal spreek lichten hun ogen op.

 

Lees meer

Individuele begeleiding
De cursus kost 1250 euro per kwartaal, dus in twee jaar is je geld op... maar dan ben je misschien nog niet klaar met de vijf inburgeringsexamens. Die mensen vallen 'uit de cursus', en dan? Als je gezakt bent, kun je ontheffing krijgen. Dan mag je wel blijven, maar wat gebeurt er? Nu valt een groot deel buiten de boot; dat wordt de onderlaag van onze maatschappij... dat moet niet!

 

Lees meer

To be or not to be
In de tijd voor de oorlog was mijn leven normaal, ik was gewoon aan het studeren en ik had mijn eigen winkel. Ik moest echt heel plotseling vertrekken.

 

Lees meer